TELEMARK RACING

I Telemark tävlar vi i 3 olika grenar som alla innehåller 4 olika moment.

De 4 momenten är:

  • Storslalombana
  • Hopp
  • Reipelykkja/360/velodromkurva
  • Skating

Dessa utförs som följer: Storslalombana med hopp någonstans i banan där man ska hoppa över längdgräns. Efter banan följer en uppbyggd velodromkurva (urspr. Reipelykkja) som man med största möjliga fart ska ta sig igenom och korsa sina egna spår. Efter denna följer skatingdelen. Det är helt enkelt en bana på platt mark som man ska avklara så fort som möjligt för att gå i mål på så kort tid som möjligt.

I banan finns domare som bedömer att man har korrekt åkstil, hoppar över utsatt längdgräns och landar i telemarksstil. Uppfyller man inte stilkraven för åkning eller landning får man en sekunds tillägg per fel. Hoppar man för kort får man tre sekunders tillägg.

 

De 3 grenarna är:

  • Classic
  • Classic Sprint
  • Sprint Parallell

Classic utgörs av ett åk på minimum 100 sekunder. Åket ska utgöras av ca 2/3 storslalombana och 1/3 skating. (Hopp och 360 räknas till åktiden i bana) Detta är den gren som kräver mest uthållighet och mjölksyratålighet.

Classic Sprint är en kortvariant av Classic. Sprint avgörs i 2 åk på ca 60sek per åk. Proportionerna storslalombana>skating är de samma som i Classic. Efter det första åket vänder man likt i alpint på resultatlistan så att nummer 30 eller nummer 15 startar som nummer ett i det andra åket. Kortast totaltid inklusive tillägg vinner.

Sprint Parallell avgörs i dueller om två tävlande. För att avgöra vem som möter vem hålls ett tidskval/en prolog. Efter detta kval möts no. 1-32. 2-31. 3-30 o.s.v. eller no. 1-16. 2-15. 3-14 o.s.v. Vinnaren av varje heat går vidare för att sedan ställas mot vinnaren av korresponderande heat. Alltså; Heat 1-Heat 16, Heat 2-Heat 15 o.s.v. eller Heat 1- Heat 8, Heat 2-Heat 7 o.s.v. Till slut avgörs Final och Bronsfinal för att ranka plats 1-4. Platserna 5-8, 9-16 samt ev. 17-32 delas antingen eller rankas inbördes med kvaltid som avgörande faktor.

Foto Petter Ekran NSF
Foto Petter Ekran NSF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>